Badstue i strandkanten

Badstue i strandkanten på Hjellup Fjordbo

På Hjellup Fjordbo kan du leie badstue i strandkanten helt nede ved Trondheimsfjorden. Hvis du vil være snill med kroppen og helsa di, er jevnlig bruk av badstue noe som i høyeste grad bidrar positivt til dette. Her hos oss, med badstue i strandkanten, kan du kombinere fjordbad og badstue, noe som både gjør opplevelsen og helsegevinsten enda bedre. Nedenfor kan du lese mer om fordelene med badstue.

Varmen i badstua gjør underverk for kroppen. Noe av det som fysisk skjer er er at hjertet slår fortere, mens blodkarene i årene utvider seg og gjør det lettere for hjertet å pumpe blod rundt i kroppen. Det gjør at blodtrykket synker. Vi kan altså sammenligne det med en treningsøkt, og noe av helsegevinsten er også den samme. En annen virkning varmen i badstua har, er at musklene slapper av og blir mindre stamme og leddene blir smidigere. På den måten reduseres stress. Varmen gjør at kroppen svetter og kvitter seg med mye væske. Porene i huden åpner seg, og hvis man avslutter med en dusj, vil dette virke som rensing for huden. Det sies at de som bruker badstue, får finere og mer strålende hud. Tanken med badstue i strandkanten er at disse helsegevinstene kan kombineres med bading i fjorden året rundt.

Her kan du lese mer om hva iFORM skriver om helsegevinstene ved bruk av badstue.

I Finland går tradisjonene med badstue, eller sauna (det finske navnet for badstue) langt tilbake i tid og saunakulturen der er tett knyttet sammen med isbading eller bading i kaldt vann. Isbading skal visstnok ha en stor helsegevinst dersom det gjøres jevnlig. Blant annet skal denne aktiviteten styrke immunforsvaret og forebygge livsstilssykdommer som for eksempel diabetes, type 2. Isbading skal også ha en positiv effekt på mental helse og humør. Altså mange gode grunner til å kombinere badstue med et kaldt fjordbad. Og når da i tillegg alt ligger til rette for å avkjøle seg i det våte element på vår egen lille strand etter å ha blitt opphetet i vår badstue i strandkanten, ja, da er det vel ingenting å spekulere på.

Her kan du lese mer om hva iFORM sier om isbadingens helsebringende fordeler.

Finske forskere har gjort en en god del forskning på hvilke effekter bruk av badstue har på kroppen. Ifølge denne forskningen ser det ut til at helsegevinsten øker i takt med hyppigheten av bruken. Det er blant annet sett på sammenhengen mellom bruk av badstue og dødelighet som følge av hjerte- og karsykdommer, samt sammenhengen mellom bruk av badstue og utvikling av demens. Resultatene er ganske tydelige: Jo hyppigere du bruker badstue, jo lavere er sjansen for å bli rammet av disse sykdommene. Da er det vel ingen grunn til å la være å besøke vår badstue i strandkanten?

Les mer på forskning.no om hva de finske forskerne har kommet fram til.

Vår badstue i strandkanten har to rom: garderobe/avslapningsrom i tillegg til selve badstua. Badstua har plass til 7 personer, evt. 8 som kjenner hverandre godt. Når du leier badstua vår, har du tilgang på den i 2 timer. Da er den ferdig oppvarmet på forhånd og klar til bruk. Det anbefales ikke å sitt i varmen mer enn 10-15 minutter av gangen, så det er viktig å ta pauser underveis. Da kan du for eksempel sitte i avslapningrommet, gå ut å lufte deg eller ta en dukkert i fjorden for å kjøle deg ned, før neste økt. Siden kroppen mister mye væske når du tar badstue, er det viktig å drikke mye vann både under- og etter-, så det er lurt å ha en drikkeflaske tilgjengelig mens du er i badstua. Vår badstue i strandkanten kan enten leies av grupper som vil ha hele badstua for seg selv eller det går an å melde seg på for enkeltpersoner når vi annonserer at vi fyrer opp. Planen er at vi fyrer opp til faste tidspunkt ut ifra interesse og påmelding. Ta gjerne kontakt om du har forslag til faste tidspunkt som kan fungere.

Her kan du lese mer om våre betingelser for leie av badstua.

Les mer om våre utleiehus her.