Boergeiter elsker selskap og kos

barn og voksne kjæler med boergeiter.

Boergeiter kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men de har funnet veien til mange steder rundt om i verden, inkludert Norge. Hos Hjellup Fjordbo kan du møte disse herlige, rolige og kjærlige skapningene.

Navnet «boer» betyr «bonde» på afrikaans. Geitene med samme navn har blitt høyt verdsatt av bønder på grunn av sine produktive kvaliteter.

Historien om boergeiter

Boergeiter ble først introdusert i Norge så sent som på 1990-tallet. De har siden den gangen blitt mer og mer populære på grunn av sin imponerende størrelse som gjør at den egner seg til kjøttproduksjon. I tillegg har de en enestående evne til å tilpasse seg ulike klimatiske forhold.

Boergeitene er større enn de fleste andre geiteraser, med vekt som kan nå opp til 135 kilo for hanner og 100 kilo for hunner. De er kraftige og robuste dyr, med en bred og solid kropp.

Boergeitene er ellers mest kjent for sin karakteristiske hvite kropp og sitt rødbrune hode, selv om det er en viss variasjon innen rasen.

Morsom atferd og rolig temperament

Hvis du ser på en flokk boergeiter i noen minutter, kan du oppleve å se at noen av dem setter seg ned på baken. Nesten som en hund. Da bør du ha kameraet klart, for dette er et snodig syn.

De er også kjent for sitt rolige og vennlige temperament. Dette gjør dem til gode kjæledyr i tillegg til deres nytte som produksjonsdyr.

Hvis du vifter med en kvist med grønne blader foran flokken hos Hjellup Fjordbo, kan det godt hende at alle geitene kommer for å smake. Ingen fare for stanging. De er bare kjærlige og veldig glade i selskap. Og de fleste av dem liker å bli klappet og kost med.

Se hva Hjellup Fjordbo har å by på av overnatting og opplevelser.

Til både produksjon og selskap

Selv om denne typen geiter ikke er den primære rasen for melkeproduksjon, produserer de likevel en betydelig mengde melk som er næringsrik og velsmakende. På Hjellup Fjordbo går geitemelka direkte til å fø opp nye boergeit-kje, og det brukes derfor ikke melk fra egne geiter i maten som serverer gjestene. Geitemelk i ulike former går allikevel igjen i flere av rettene som tilbys.

Kjøttet av boergeiter er høyt verdsatt for sin mørhet, smak og ernæringsverdi, noe som gjør dem til en viktig kilde til kjøtt for mange bønder. Dette får du som er gjest hos Hjellup Fjordbo også nyte godt av. Det er bare å glede seg.

Geiter, også denne varianten, er effektive «gressklippere», som kan hjelpe med landskapspleie og ugresskontroll. De kan også bidra til å forhindre skogbranner ved å redusere mengden brennbart materiale i skogområder.

Hvordan ta vare på boergeiter

Boergeiter trenger en balansert diett for å opprettholde helsen og produktiviteten. De spiser et bredt spekter av planter, inkludert gress, blader, busker og trær. De passer perfekt i det brattlendte landskapet ved gården Hjellup.

Geitene trenger tilstrekkelig ly for å beskytte seg mot været, samt nok plass til å bevege seg rundt og utøve naturlig atferd. Det får de muligheten til hos Hjellup Fjordbo.

På grunn av sin tilpasningsdyktighet og produktive egenskaper kan boergeiter spille en viktig rolle i bærekraftig landbruk, bidra til matsikkerhet og støtte lokalsamfunn. Det er nettopp bærekraft, nærhet og god bruk av ressursene som er viktig for Marit og Ola hos Hjellup Fjordbo.

Boergeiter er mer enn bare en kilde til mat. De er en del av vår kultur, vår nære historie og vår fremtid. De representerer bærekraft, produktivitet og kjærlighet.


Ofte stilte spørsmål om boergeiter

  1. Hva spiser boergeiter? Boergeiter er altetende og kan spise en bred variasjon av planter, inkludert gress, blader, busker og trær.
  2. Hvor store blir boergeiter? Boergeiter kan nå en vekt på godt over 100 kilo for hanner og i underkant av 100 kilo for hunner.
  3. Hvordan ser boergeiter ut? Boergeiter er kjent for sin hvite kropp og rødbrune hode, selv om det er variasjoner innen rasen.
  4. Hvor kommer boergeiter opprinnelig fra? Boergeiter kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men er nå å finne i mange deler av verden, inkludert Norge.
  5. Hva er fordelene med å holde boergeiter? Fordelene inkluderer melke- og kjøttproduksjon, landskapspleie og ugresskontroll, samt deres bidrag til bærekraftig landbruk. De er dessuten svært selskapelige og menneskevennlige dyr.

Lyst til å vite mer om denne typen geiter? Da kan du ta en titt på nettsidene til Norboer, som er raselaget for Norsk Boergeit. De arbeider for å øke interessen for og kjennskapen til boergeit i Norge.